Νέα

Μέρα Δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας

Σε μαζική συμμετοχή στη Μέρα Δράσης κατά της απλήρωτης δουλειάς, σήμερα Σάββατο 14 Μάρτη 2015, καλούν τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση – κάλεσμα, εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων από μικρούς χώρους εργασίας, όπως διαγνωστικά εργαστήρια, από κλινικές των 100 και άνω εργαζομένων, ακόμα και από ομίλους που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, όπως ο όμιλος EUROMEDICA, παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα μερικών μηνών έως και χρόνων. Αμείβονται με «έναντι», βρίσκονται σε μόνιμο εκβιασμό, οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Στόχος οι «φθηνοί» εργαζόμενοι

Τα δύο σωματεία τονίζουν ότι ξεκάθαρος στόχος της εργοδοσίας είναι η μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». «Η μείωση του εργασιακού κόστους, η κατάργηση των συμβάσεων, η εντατικοποίηση, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπουν σε νέα φάση κερδοφορίας, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Οι εργοδότες σήμερα έχουν με το μέρος τους όλους τους νόμους. Μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πρακτικές ασκήσεις, με προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, που δεν κοστίζουν τίποτα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς.

Θέλουν να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλουν αποζημιώσεις, θέλουν να τους εξωθήσουν σε παραίτηση από τη δουλειά τους, από τα δικαιώματά τους».

Παράδειγμα ο αγώνας των εργαζομένων του «Κυανού Σταυρού»

Το Σωματείο των Ιδιωτικών Κλινικών και το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, υπογραμμίζει τη σημασία του αγώνα των εργαζομένων στην κλινική «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ», που «άνοιξαν τον δρόμο» και «πέταξαν στα σκουπίδια τους εκβιασμούς, τη λογική της υπομονής και του μικρότερου κακού, τις ψεύτικες υποσχέσεις. Μαζί με το κλαδικό σωματείο, απαίτησαν την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων».

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι είναι ανάγκη, το ζήτημα της απλήρωτης δουλειάς να αναδειχτεί σε ζήτημα όλου του κλάδου. «Με όπλο την ενότητα, την αλληλεγγύη, μπορούμε όχι μόνο να επιβάλουμε την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και να ανοίξουμε τον δρόμο για διεκδίκηση ανάκτησης όλων των απωλειών που είχαμε στην κρίση, όπως η διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής σύμβασης στο ύψος του 2011», τονίζεται στην ανακοίνωση (ολόκληρη η ανακοίνωση στα συνημμένα).

Μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε η USB Ιταλίας για τις κινητοποιήσεις.