Φτωχοποίηση των εργατικών στρωμάτων μέσω (και) του τζόγου

Από την Ανθή Μαστρομηνά

Λαμπερές γκόμενες, φωτάκια που αναβοσβήνουν, πούρα και βελούδινοι καναπέδες… όπου και να κοιτάξεις ο τζόγος είναι παντού! Υπόσχεση για εύκολο κέρδος από τους “ειδήμωνες” με τα κατεβατά για προγνωστικά στοιχήματος αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η αγορά του τζόγου στη χώρα μας υπολογίζεται πλέον σε δισεκατομύρια ευρώ, χρήματα τα οποία πολύ απλά βγαίνουν από τις τσέπες των απεγνωσμένων που ψάχνουν το εύκολο κέρδος και μπαίνουν σε αυτές αυτών που πουλάνε την ελπίδα.

Οι τελευταίοι, γνωστοί εδώ και χρόνια στη χώρα μας, κάνουν business με τους κυβερνώντες σε τζόγο, κατασκευές, ενέργεια, όλα στην υγειά των κορόιδων. Πότε οι μεν και πότε οι δε. Τα εκάστοτε δικά μας παιδιά. Και όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού… γράφτα τότε. Φέσια που οι ίδιοι και οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν.

Τα μαγαζιά με τις καλυμένες βιτρίνες, γνωστά και ως “καζίνο της γειτονιάς” κρύβουν από πίσω ανθρώπους που σπεύδουν να ακουμπήσουν το μεροκάματο στους κουλοχέρηδες και άλλους που με το δελτίο στο χέρι κάθονται αποχαυνωμένοι και περιμένουν μπροστά στην οθόνη με τα livescores για στοίχημα να κάτσει το γκολ στο 93′ για να πάρουν πίσω κάτι από τα χαμένα της χρονιάς.

Δεν χωράνε κανόνες εδώ. Ποιά απόσταση από σχολεία και κουραφέξαλα; Εδώ μιλάμε είναι μαγαζί γωνία, θα δώσουμε και πέντε φράγκα στον ελεγκτή και θα γράψει ότι πρέπει στην έκθεση για να μην χάσουμε το πόστο.

Και βέβαια στη σαπίλα να μην ξεχάσουμε να βάλουμε και την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση, που βάζει στο παντελόνι το 35% επί των μικτών και άλλο 29% στη φορολόγηση για να μας πείσει οτι τι; Οτι έχει ρυθμίσει την αγορά; Οτι όλα βαίνουν καλώς;

Μάλλον κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…

Και βγαίνει και ο Σάκης, ο εθνικός μας σταρ, με το πλαστικό χαμόγελο στην τηλεόραση να μας πει: “Παίξτε κι άλλο… για κάθε 100 ευρώ που χάνετε εμείς θα δίνουμε ένα σε αυτούς που έχουν ανάγκη”. Δεν μας είπε οτι θα βάλει το μαγαζί και άλλα 40 στο παντελόνι όμως.

Και δώς του λαμπιόνια και φωτάκια και γκόμενες και πούρα και βελούδο και χλιδή και όλα μαζί να αναβοσβήνουν…